Anti-dieet dag, alle remmen los, of toch gaan voor een gezonde leefstijl?

 
Anti-dieet dag, alle remmen los, of toch gaan voor een gezonde leefstijl?
Door Carla van Sluisdam
 
Vandaag is het anti-dieet dag. Deze dag is in de jaren negentig in het leven geroepen om mensen te wijzen op de gevaren van streng diëten. De aanleiding voor deze dag was een tienermeisje dat zichzelf het leven ontnam, omdat ze volgens haar normen niet voldeed aan het ‘ideaalbeeld’ van een slank meisje.
 
Bij Huid Nederland is een van onze speerpunten dit jaar leefstijl. Vaak denken mensen dat als je het over een gezonde leefstijl hebt, dat je het dan ook meteen over een dieet hebt. Bij een gezonde leefstijl is dat nu juist niet het geval. Aspecten van gezonde voeding en een gezond streefgewicht behalen of behouden spelen natuurlijk een rol. Maar het belangrijkste is om goed in je vel te zitten. 'Wat een dooddoener' hoor ik je al zeggen... Maar toch is het waar, wie kent niet de oude Latijnse spreuk 'mens sana in corpore sano'? Ja, zolang weten we al dat een gezonde geest en een gezond lichaam samengaan.
 
Vergeet crashdiëten en jezelf de verplichting opleggen om bepaalde voedingsmiddelen nooit meer te eten of drinken (behalve wanneer je er echt ziek van wordt natuurlijk). Wanneer jij denkt dat het beter kan met jouw lichaam en geest, dan is het veel belangrijker om een duurzame verandering in leefstijl door te voeren. Niemand is gebaat bij alleen heel snel resultaat. Het gaat erom je gedrag te veranderen voor de lange termijn. En dat betekent niet dat je iedere dag als een ware fitgirl (of boy) in de sportschool aan de slag moet. Of dat je nooit meer een wijntje of lekker taartje kan nemen. Het vinden van de juiste balans, doen waar jij je goed bij voelt (beter dan voor je op deze leefstijlaspecten ging letten), dat is belangrijk.
 
Behalve een klein plekje psoriasis op mijn elleboog heb ik het geluk dat ik zelf geen huidaandoening heb. Maar ik weet wel wat het is om met een chronische aandoening te leven en hoe dat je leven en energie kan beïnvloeden. Ik heb nog maar een halve schildklier, die ondanks medicatie nog altijd een te trage werking heeft. Dat werkt niet in het voordeel van een gezond gewicht nastreven en het gevolg is dat ik hoewel ik mij fit voel en zeker geen slechte conditie heb, mijn gewicht nog altijd in de categorie 'overgewicht' thuishoort. Persoonlijk vind ik het belangrijker om goed in mijn vel te zitten dan het perfecte gewicht te hebben. Eén ding vind ik wel noodzakelijk en dat is zolang ik het kan mijn diabetes (ver) buiten de gevarenzone te houden. Daarom let ik wel op mijn voeding, weet ik dat bepaalde voedingstoffen voor mijn stofwisseling funest zijn en zorg ik het liefst voor voldoende beweging, omdat ik weet dat ik daar meer energie van krijg.
Ik weet als geen ander hoe lastig het is om het vol te houden, daarom is het belangrijk dat je voor jezelf gaat uitvinden wat voor jou werkt. Voor mij werkt het goed om bij te houden wat ik eet, daar zijn allerlei handige apps voor te vinden. Een als ik trek heb in iets 'fouts' kijk ik bijvoorbeeld op de site van het Voedingscentrum wat een gezonder alternatief kan zijn (eetwissel). Een goede stimulans om te bewegen is voor mij om een dagelijks stappendoel te halen. Met de stappenteller op de telefoon (of wanneer je die juist liever niet bij je draagt wanneer je naar buiten gaat gewoon met een stappenteller op batterijen) kun je zien hoever je bent, dat is vaak net dat zetje om straks toch nog even een blokje om te gaan.
 
Op onze website vind je allerlei tips en artikelen over leefstijl - klik hier om deze direct te lezen.
En niet vergeten, het is ook belangrijk om aardig voor jezelf te zijn en jezelf soms te trakteren op iets wat niet iedere dag op het menu staat. Het is nu vrijdagmiddag, ik ga zo afsluiten en begin dan het weekend gezellig met een glaasje wijn met een paar lekkere hapjes.
 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

Volg Huid Nederland

𝕏