Thuiswerken in Coronatijd

 

annemiek-de-cromIn deze bijzondere tijd werken we veel thuis. Met de moderne communicatiemiddelen gaat dat ook prima. Als je niet gewend bent om thuis te werken, let dan goed op verborgen energievreters.

Een zo’n verborgen energievreter heeft te maken met langdurig werken achter je beeldscherm. Misschien doe je dit nu vaker dan op je normale werkplek. Niet alleen voor je werkzaamheden, ook overleggen gaan nu via het scherm bijvoorbeeld via Zoom, Skype of Microsoft Teams. Realiseer je dat werken achter een beeldscherm enorm veel energie kost. Zeker voor je hersenen en je ogen.

Als je al kampt met vermoeidheid vanwege jeuk of extra stressklachten door de invloed van corona, komt die vermoeidheid er nog eens bovenop. Houd er rekening mee dat je ook van langdurig werken achter een beeldscherm moet herstellen. Wandelen is daar uitermate geschikt voor.

Ga achter het beeldscherm vandaag en
combineer ontspanning met een lichte activiteit

tips-1-9340dfOp kantoor is een werkplek zoveel mogelijk Arbo-proef. Dat wil zeggen dat de inrichting van je werkplek aan regels uit de Arbeidsomstandighedenwet (ARBO) voldoet. Thuis is dat meestal niet zo. Je werkgever moet je wel in staat stellen om ook thuis je werkplek goed in te richten. Zorg in ieder geval voor een goede stoel, het beeldscherm en de tafel op de juiste hoogte. Een onjuiste inrichting kan veel energie kosten, dat je niet direct in de gaten hebt. Op het Ondernemersplein vind je meer informatie over het inrichten van een thuiswerkplek

Een hele werkdag productief zijn, is onmogelijk. Dat lukt je op kantoor ook niet, alleen valt het daar minder op. Je hebt daar ook meer afleiding. Bijvoorbeeld door een praatje met een collega, je gaat naar de WC die verder weg is dan thuis, je blijft even napraten over een overleg dat je hebt gehad. Als je thuis werkt, heb je die afleiding minder.
Staar je niet blind op het aantal uren dat je thuis werkt, maar kijk naar de resultaten die je boekt. Het kan best zijn dat je nu in veel minder tijd, veel meer voor elkaar krijgt.
Andersom kan ook: dat je minder voor elkaar krijgt dan normaal. Iedereen gaat anders met deze situatie om. De een heeft veel meer last van thuis werken dan een ander. Bijvoorbeeld omdat je alleen woont en nu veel minder mensen ziet. Of je zit nu met veel meer mensen in huis te werken of te studeren, wat tot onrust leidt. Of gewoon omdat je je werkplek mist.

Maak met je leidinggevende afspraken over de werkzaamheden die je doet en wanneer die klaar moeten zijn. Laat ook aan je leidinggevende en je collega’s weten hoe je erbij zit die dag. Zo kun je elkaar ook op afstand door dipjes heen helpen.

Hoe gaat het thuiswerken bij jou?

Meer lezen van Annemiek en haar activiteiten? Kijk eens op haar website www.annemiekdecrom.nl
Op social media vind je haar op deze kanalen:

Twitter: https://twitter.com/annemiekdecrom

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/annemiekdecrom/

Facebook: https://www.facebook.com/AnnemiekdeCromArbeidGezondheid/

 
 

Contactgegevens

073 - 22 00 433

taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland