Werken vanuit een WW-uitkering
Met een werkeloosheidsuitkering heb je een sollicitatieplicht en al het werk dat je doet moet je doorgeven aan het UWV. Ook als je vrijwilligerswerk gaat doen. Denk je dat je gezondheidsklachten beter te combineren zijn met het werken als zelfstandige? Neem dan contact op met je werkcoach en zorg dat je alle afspraken daarover op schrift krijgt. Je hebt toestemming nodig van het UWV om te starten als zelfstandige.
Lees meer over starten als zelfstandige vanuit een WW-uitkering op de website van ZZP-Nederland.nl of het UWV. Let goed op, op welke manier je je bedrijf start en geef dit goed door aan het UWV en de Belastingdienst . Zo voorkom je dat je achteraf een hoop geld moet terugbetalen.
Werken vanuit een WIA, WAO of WAJONG- uitkering
Als je een WIA, WAO, WAJONG of WAZ-uitkering hebt en je wilt weer aan het werk, dan kun je hulp krijgen vanuit het UWV. Een arbeidsdeskundige of werkcoach kijkt samen met je welk werk(en hoeveel uur) passend is voor je. Vaak schakelt het UWV hiervoor een gespecialiseerd re-integratiebedrijf in. Zo’n bedrijf helpt je met praktische zaken zoals:
Of zoek zelf een coach, bijvoorbeeld via Centrum Chronisch Ziek en Werk. Daar zijn gecertificeerde coaches die zelf een chronische aandoening hebben.
WIA-uitkering
Een WIA-uitkering bestaat uit 2 uitkeringen, Een WGA (Werkhervatting gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). De W van WGA zegt het al: werkhervatting. je bent verplicht mee te werken aan re-integratie. Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.
WAO-uitkering
Meer informatie over re-integreren met een WAO-uitkering vind je op deze pagina van het UWV.
WAJONG-uitkering
De WAJONG uitkering heeft momenteel 3 varianten.
Oude WAJONG, van voor 2010
WAJONG 2010
WAJONG 2015
Alles over je rechten, plichten en ondersteuning bij het weer aan het werk gaan voor de verschillende vormen van WAJONG uitkering, vind je op deze pagina van het UWV.
Werken vanuit de bijstand
Als je een bijstandsuitkering hebt, of je bent na 1 januari 2015 niet toegelaten tot een WAJONG uitkering, dan moet de gemeente waar je woont je helpen om weer aan het werk te komen. Elke gemeente doet dat weer net even anders. Informeer vooral bij je bijstandsconsulent of kijk op de website van je gemeente. Meestal onder het kopje sociale zekerheid. Ook de gemeente heeft een aantal hulpmiddelen beschikbaar om je weer aan het werk te krijgen. meer informatie hierover vind je op de website van de overheid.
Als je een bijstandsuitkering hebt en je kunt vanwege je gezondheidsklachten niet werken, kan de gemeente je ontheffing geven van de sollicitatieplicht. Meer informatie over arbeidsongeschiktheid en bijstand vind je op de website van uitkering gestopt. Zij werken samen met Sociaal Verhaal. Zij richten zich op mensen met weinig inkomen.
Aan het werk
Welke uitkering je ook hebt: als je weer aan het werk bent, geef je inkomsten dan op tijd en op de juiste manier door aan het UWV of de gemeente. Dit voorkomt terugbetalen of sancties. En zorg dat je afspraken zwart of wit hebt zodat je daar altijd op terug kunt vallen mocht dat nodig zijn.