In 5 stappen naar een gezondere leefstijl

Wow

Vanaf het moment dat ik het terrein van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt binnenreed, wist ik dat de naam van dit landgoed niet zomaar was gekozen. Wat een prachtige, unieke en heerlijke plek is dit. Een locatie waar dit festival met een positieve ‘vibe' perfect op z’n plek is.

Vitaal

Als voedings- en leefstijlcoach mocht ik mijn kennis delen over het verbeteren van je vitaliteit. Ik start mijn presentatie altijd met de definitie van vitaliteit, die is al door verschillende mensen en instanties gemaakt. Veelal worden de woorden levenskracht, energie, volledige gezondheid en/of het ontbreken van een ziekte genoemd. Maar klopt dat wel?

5 pijlers

Vanuit mijn eigen expertise besprak ik tijdens het festival de volgende 5 pijlers: voeding, beweging, slaap, ontspanning en zingeving. Ik liet zien wat de wetenschap erover zegt en vertaalde dat naar hands-on tips voor de bezoekers. Want theorieën zijn fijn, maar hoe je omzet naar actie is nog veel belangrijker. Er kwamen leuke, grappige en interessante vragen uit het publiek, die ik zo goed mogelijk heb beantwoord.

Acceptatie

Vanaf mijn 10de levensjaar ben ik migrainepatiënt. Van heftige dagenlange aanvallen die me fysiek en mentaal lam legden, ben ik inmiddels ontwikkeld naar een staat waarin ze minder vaak en minder heftig voorkomen. Maar helemaal weg gaan ze niet, waarschijnlijk nooit meer. Het heeft lang geduurd voor ik dat kon accepteren, maar uiteindelijk heeft die acceptatie me ook opgelucht. Het heeft me doen inzien dat er nog veel andere aspecten zijn in mijn leven, waar ik wel invloed op heb en die me helpen een zo vitaal mogelijk leven te leiden.

Vooruitkijken

Nu heb ik geen (chronische) huid- of haaraandoening, maar dezelfde instelling die ik na acceptatie van mijn eigen aandoening ontdekte, zag ik terug in veel van de bezoekers van het festival en dat deed me zó goed. Het festival laat zien dat het fijn is je verhaal te kunnen doen en lotgenoten te spreken, en geeft daarvoor ook volop de ruimte, maar het geeft vooral ook ruimte om verder te kijken en te gaan dan alleen je aandoening. De onderdelen van je leven te bekijken waar je wel invloed op hebt. Want als we door ons eigen handelen zo vitaal mogelijk kunnen worden, maakt dat ons behoorlijk weerbaar.

Regie

Evoedingsexpertn dan kom ik toch bij een definitie van vitaliteit die me het meest aansprak, gemaakt door arts/onderzoeker Machteld Huber, de grondlegster van het gedachtegoed over Positieve Gezondheid:

“Het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.”

Happy

En vooral die laatste zin sprak me erg aan. Want uitdagingen gaan we tegenkomen, allemaal. Maar daarmee leren omgaan én streven naar vooruitgang in plaats van perfectie maakt ons volgens mij pas echt ‘happy’.

Succes!

Susanne Verzuu, Voedings- en lifestyle coach

www.Foodfulness.nl

 

tekst : Susanne Verzuu / FOTO: Jelle de Jonge


De presentatie van Susanne en die van de andere sprekers tijdens Happy met je Huid vind je hier.

 
 

Contactgegevens

06 - 40 31 48 02
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏