15 tips voor huidverzorging bij winters weer

 

In de winter kan onze huid hele andere behoeften hebben dan in de zomer. ’s Winters is de luchtvochtigheid namelijk lager, waardoor de huid minder vocht kan vasthouden. Dit kan een droge huid veroorzaken. Een droge huid is kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf zoals koud weer waardoor nog meer huidirritaties ontstaan. Daarom is het belangrijk om tijdens de koude wintermaanden wat extra rekening te houden met jouw huid.

Hieronder volgt een aantal tips om een droge, geïrriteerde huid te voorkomen:

 1. Zorg voor voldoende vocht in huis, koop bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of zet een bakje water op de verwarming.
 2. Vermijd te lange en te warme douches.
 3. Gebruik bij een droge huid geen badschuim of sterk schuimende doucheproducten. Maak liever gebruik van een olie.
 4. Droge gezichtshuid? Gebruik een micellaire reiniging om reinigen met water te voorkomen. Water werkt namelijk uitdrogend.
 5. Bij een extreem droge gezichtshuid kun je de reiniging in de ochtend overslaan. Je reinigt dan dus alleen in de avond.
 6. Gebruik ongeparfumeerde producten en vermijd alcohol in cosmetica.
 7. Smeer meerdere keren per dag een dagcrème, handcrème en lichaamsverzorging zoals bodylotion. Bij voorkeur op een nog iets vochtige huid na bijvoorbeeld het wassen van je handen of na het douchen.
 8. Een hydraterend product op waterbasis kan onvoldoende zijn voor sommige huiden. Je kunt dan een dun laagje vettere crème op je huid aanbrengen na de dagcrème.
 9. Gebruik producten welke voorzien zijn van één of meerdere van de volgende ingrediënten: glycerine, petrolatum, ceramiden, dimethicone, hyaluronzuur en niacinamide.
 10. Verwijder dode huidcellen met glycolzuur. Glycolzuur verwijderd niet alleen dode huidcellen maar zorgt ook dat hydraterende ingrediënten beter in de huid vast gehouden kunnen worden.
 11. Vermijdt schurende en irriterende kleding op de huid.
 12. Draag liever meer of warmere kleding dan de verwarming hoger te zetten.
 13. Gebruik een goede zonbescherming. Vooral bij het schaatsen of wanneer er sneeuw ligt. IJs en water weerkaatsen 20% van de UV-straling en sneeuw zelfs 80%.
 14. Draag bij extreem lage temperaturen beschermende kleding zoals handschoenen, een muts en een sjaal.
 15. Denk ook aan de verzorging van je lippen door een lippenbalsem te gebruiken. Wat hierbij ook helpt is het ademen door de neus. Ademen door de mond kan de lippen uitdrogen. Trek ook geen losse velletjes van je lippen af.

Bronnen:
- https://www.dr-jetskeultee.nl/juist-wel-of-juist-geen-creme-in-de-vrieskou/ 
- https://www.dokter.nl/nieuws/huid-en-haar/huidproblemen-in-de-winter/

 

 
 

Contactgegevens

073 - 22 00 433 
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏