Huid Nederland ontwikkelde de eerdere uitgave van dit voorleesboekje dat op een speelse, vrolijke wijze laat zien hoe jonge patiëntjes om kunnen gaan met de impact van hun huid- of haaraandoening.
Het op rijm vertelde verhaal is geschreven door Monique Bodegom-van der Male, de prachtige illustraties zijn gemaakt door Natascha Stenvert.
'Een beer met vlekken' (eerste editie) is te bestellen door € 8,50 (inclusief verzendkosten) over te maken op rekening: NL03 INGB 0000 127 715 (BIC: INGBNL2A) ten name van Huidpatiënten Nederland te Nieuwegein.
(Voor verzending naar een adres buiten Nederland zijn de kosten inclusief verzending € 9,50.)
De geheel herziene uitgave (deze is ook iets groter en van steviger papier) kost 12,99 en is verkrijgbaar via https://www.kinderboeken.nl/boek/een-beer-met-vlekken/
Joris de tijger is het eerste kinderboek over de zeldzame en droge huidaandoening ichthyosis. Het is een kleurrijk prentenboek waarin de huidaandoening ichthyosis op een speelse manier wordt uitgelegd. Joris is een dappere jongen die de tijger helpt met een probleem. Tijdens hun avontuur komt Joris erachter dat hij niet de enige is met een bijzondere huid.
De auteur, dr. Jolien van der Geugten, heeft het boek geschreven omdat haar zoon een vorm van ichthyosis heeft. Toen hij naar de basisschool ging zocht ze een verhaal om de klas te kunnen vertellen wat het betekent om een huidaandoening als ichthyosis te hebben.
Het prentenboek is geschikt voor kinderen van 3-7 jaar en kost 15,95 euro. Bestellen kan via www.jorisendetijger.nl en het is boek is te koop in enkele boekwinkels.
Het boek is tot stand gekomen met steun van Huid Nederland, de Vereniging voor Ichthyosis Netwerken, Under Your Skin Foundation, Eucerin, Galderma, Pierre Fabre en SAP Advocaten.
Wordt jij geplaagd of zelfs gepest? Of sta je misschien zelf voor de klas met huid-of haaraandoening? In het boekje 'Kruip eens in de huid van een ander' kun je lezen over Jonathan, Maartje, Mark en Lieke. Ook zij hebben een huidaandoening. Het boekje is al in 2003 ontwikkeld, maar is nog heel actueel. Je kunt het hier downloaden.
Als je wordt geplaagd vanwege je huid- of haaraandoening is het misschien een idee om eens een spreekbeurt te houden over je eigen huidaandoening. Zo kun je je klasgenootjes in je eigen woorden uitleggen wat het betekent om een huid- of haaraandoening te hebben. Of misschien wil je onderwijzer(es) eens een les besteden aan 'er anders uitzien'.