Algemene en financiele veranderingen in de zorgverzekering

 

zorverzekering-afbeelding-blok-1-980ba3Algemene veranderingen
Uitbreiding basispakket zorgverzekering

Vanaf 1 januari 2021 (of zoveel eerder als aangegeven)  wordt het basispakket uitgebreid met de volgende vergoedingen:

 • Geneesmiddelen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker
  Vanaf 1 mei 2020 is het geneesmiddel axicabtagene ciloleucel (merknaam Yescarta) vergoed vanuit de zorgverzekering.
  Vanaf 16 april 2020 is er vergoeding voor olaparib (merknaam Lynparza). Deze medicijnen richten zich op de behandeling van patiënten met respectievelijk bepaalde vormen van lymfeklierkanker en eierstokkanker.
 • Dagbehandeling voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  Vanaf 2021 wordt de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel vergoed vanuit de basisverzekering. Tot die tijd is hier een subsidieregeling voor.
 • Extra behandelingen fysio- en oefentherapie voor subcategorie patiënten met COPD
  Voor COPD-patiënten in subcategorie B2 is in 2020 het maximaal aantal behandelingen in het eerste jaar verhoogd naar 70. De daaropvolgende jaren is er recht op 52 behandelingen per jaar. Patiënten in subcategorie B1 houden de huidige vergoeding van 27 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 3 in de daaropvolgende jaren.
 • Paramedische herstelzorg na corona
  Voor patiënten die herstellen van COVID-19 is er vanuit de basisverzekering vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek) tot zeker 18 juli 2021. 
 • 13-weken-echo
  In de tweede helft van 2021 wordt de 13-weken-echo opgenomen in de basisverzekering. Deze echo komt naast de al bestaande termijnecho en de 20-weken-echo. Sommige foetale afwijkingen kunnen al eerder worden ontdekt dan tijdens de 20-weken-echo.
  Door een 13-weken-echo in te voeren, kunnen ernstige afwijkingen dus al in een eerder stadium worden opgespoord. De invoering gebeurt in een onderzoekssetting: er zal gekeken worden naar de effectiviteit ervan. 

Hoogte verplicht eigen risico
Het verplicht eigen risico in 2021 blijft € 385.

(bron: Ministerie van VWS)

Financiële veranderingen
Een aantal wijzigingen raken je portemonnee. Zoals aangegeven blijft het verplicht eigen risico in 2021gelijk op €385,- per  jaar. Wel kun je te maken krijgen met veranderingen in de zorgtoeslag.

In 2020 stijgt de zorgtoeslag met maximaal 99 euro per jaar voor een meerpersoonshuishouden naar 2.496 euro per jaar. Voor een eenpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag met maximaal 44 euro naar 1.294 euro.                             

Meer info over de zorgtoeslag

Een deel van de zorgverzekeringspremie loopt via loon, uitkering of pensioen. Deze procentuele premie stijgt met 0,3% voor werknemers naar 7,00% en voor ondernemers/gepensioneerden naar 5,75%. Daarnaast betaal je een vaste premie aan zorgverzekeraars, die zij zelf vaststellen en die dus per verzekeraar kan verschillen. Een belangrijke factor daarbij is of je collectief verzekerd bent.

De maximale wettelijke korting voor een collectieve zorgverzekering is ook in 2021 nog 5% (naar verwachting wordt deze vanaf 2023 afgeschaft). Dit geldt voor de premie van de basisverzekering. De aanvullende verzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet en kent geen maximumpercentage voor de collectiviteitskorting. Welke bedragen voor jou in 2021 gelden hangt dus af van je huidige en toekomstige zorgverzekering.

 
 

Contactgegevens

073 - 22 00 433 
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland