Huidaandoeningen en seksualiteit

 

De huid speelt een belangrijke rol bij verschillende aspecten van de seksualiteitsbeleving, zoals aantrekkelijkheid, fysieke intimiteit en tactiele prikkeling. Er is echter weinig onderzoek verricht naar de beleving van seksualiteit bij patiënten met de verschillende soorten huidziekten. Elke huidaandoening heeft zijn eigen uitwerking op de seksualiteit. Hier staan een groepen huidaandoeningen beschreven met hun mogelijke impact op seksualiteit.

Pijnlijk of gevoelige huidaandoeningen

Een aantal huid aandoeningen betreffen vaak de gehele huid en kan leiden tot een onbehagen in het eigen vel. Dit onbehagen kan leiden tot stress en de stress kan de aandoening ook weer verergeren. Voorbeelden zijn eczeem en psoriasis. De medicatie en crèmes kunnen de seksualiteitsbeleving beïnvloeden. Sommige mensen gaan huidcontact liever uit de weg i.v.m. jeuk, schilfering of pijn. Ook kunnen mensen met deze aandoeningen beperkt zijn in hun leefstijl, waardoor daten belemmerd zou kunnen worden.

Visuele huidaandoeningen

Bij het aangaan van sociale contacten kijken we naar elkaar. Een eerste indruk is daarbij van belang. Mensen met vitiligo, acne en alopecia areata kunnen hierdoor beperkingen ondervinden. Door angst om beoordeeld te worden, gaan mensen sociale contacten soms uit te weg. Het kan tot onzekerheid leiden of tot afleidende gedachten tijdens seksueel contact.

Genitale huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen bevinden zich in het genitale gebied. Dit kan seksualiteit pijnlijk maken en penetratie soms onmogelijk maken. Voorbeelden van aandoeningen zijn Lichen Planus, Lichen Sclerosus, Hydradenitis, Psoriasis, maar ook bij Seksueel Overdraagbare Aandoeningen kan dit voorkomen. In dat laatste geval speelt ook besmettelijkheid een rol en dit kan veel schaamte en vermijding veroorzaken. Vaak worstelen mensen met deze aandoeningen met wanneer ze dit tegen een nieuwe partner vertellen en hoe ze met hun seksuele partner toch seksualiteit kunnen hebben. Bij deze groep aandoeningen is het soms nodig andere vormen van seksualiteit te zoeken. Daarbij is het nodig goed te weten wat prettig is voor diegene en dit goed te communiceren naar de betreffende partner.

Oncologische huidaandoeningen

Wanneer je de diagnose kanker krijgt, is het niet vreemd dat seksualiteit en intimiteit tijdelijk meer naar de achtergrond verdwijnen. De eerste periode rondom de diagnose en behandeling is overleven het belangrijkste thema. Indien er een palliatief traject wordt gestart kan er juist meer behoefte zijn aan intimiteit en seksualiteit. Maar als het leven verder gaat en er weer ruimte voor komt, blijkt er misschien wel van alles te zijn veranderd. Zowel op lichamelijk, emotioneel als relationeel gebied. Ook de verschillende soorten behandelingen kunnen gevolgen hebben voor de seksualiteit. Zo kan lokale chirurgie en of radiotherapie cosmetische gevolgen hebben die het zelfbeeld beïnvloeden. En kan chemotherapie en immunotherapie ervoor zorgen dat vermoeidheid de overhand neemt, of bijwerken de seksuele opwinding verminderen.

 

 
 

Contactgegevens

073 - 22 00 433  

taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland