De seksualiteit- en intimiteitsexpert

 

rieky-image006-c2faf0Mijn naam is Rieky Dikmans, ik ben arts-seksuoloog i.o. NVVS en onderzoeker binnen de dermatologie. Ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in de connectie tussen lijf en geest en de rol van de huid als grensgebied tussen de binnen- en buitenwereld. Seksualiteit verbindt beide en zegt daarmee iets over in hoeverre je in contact staat met je eigen lijf. Het derde component van seksualiteit is interactie met omgeving. Dit maakt dat seksuologie op basis van deze drie pijlers per definitie multifactorieel bepaald is en mede daarom soms complex. Voor de meeste mensen is seksualiteit een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van leven. In de acute fase van een aandoening heeft seksualiteit vaak niet de hoogste prioriteit. Maar indien de aandoening chronisch wordt, kan vermindering van seksualiteit een gemis vormen. Het lijf is dusdanig veranderd dat er soms een aanpassing is nodig van datgene wat voorheen vanzelfsprekend was. Dit proces gaat vaak niet vanzelf en kan ongewild zorgen voor fysieke afstand tussen partners door verlies van intimiteit.

 

Het is bijzonder te zien hoe opgelucht mensen zijn als ze in mijn spreekkamer eindelijk open over dit onderwerp hun hart kunnen luchten, want in het dagelijkse leven blijkt seks toch nog een lastig te bespreken onderwerp.

 

Belangrijke elementen van de behandeling zijn bewustwording van de eigen wensen en gevoelens in combinatie met het leren hoe te communiceren hierover, het gebruiken van creativiteit en het eventueel loslaten van verwachtingen en patronen.

Binnen de seksuologie ben ik momenteel werkzaam in het OLVG Oost in Amsterdam, bij de GGD SOA polikliniek in Amsterdam en in het LUMC in Leiden. Daarnaast werk ik als onderzoeker binnen de dermatologie op het gebied van psychosociale uitkomstmaten bij chronische huidpatiënten bij Huidpatiënten Nederland in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie en de Nederlandse Vereniging voor Psycho-Dermatologie.

Wil je meer over mij weten? Lees dan mijn academische publicaties of kijk op mijn Twitter

 
 

Contactgegevens

073 - 22 00 433  

taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏