Huid en ontspanning

 

Eigenlijk zou hierboven misschien beter Huid en Stress kunnen staan, maar stress is nou juist iets wat je niet wil voor de conditie van je huid. Zo nu en dan stress ervaren is niet meteen een ramp, het is namelijk ook een mechanisme waar we niet zonder kunnen. Denk maar aan ‘vecht of vlucht’-prikkel, in het geval van gevaar erg nuttig. Maar vaak voelen we deze prikkel ook als er nergens gevaar dreigt. En wanneer stress de overhand neemt en permanent is, kan het wel degelijk invloed hebben op je huid. Dit heeft vooral te maken met het hormoon cortisol. Dit hormoon wordt door de bijnier geproduceerd en komt vrij bij stress. Als je stress ervaart, slaap je vaak slechter en eet je vaak minder gezond, en dan blijf je vaak in een vicieuze cirkel.

Dermatologe Jetske Ultee - onderzoek in welke mate stress invloed heeft op de conditie van je huid

 

Heb jij veel stress?

Wil je weten of en je hoeveel stress je ervaart, dan kun je een eerste inzicht krijgen via deze

test van Psychologie Magazine

 
5 makkelijke tips voor meer ontspanning:

  • Beweeg
    Beweging is een van de makkelijkste en beste manieren om stress tegen te gaan. Fysieke inspanning is namelijk de natuurlijke uitlaatklep van een lichaam dat de ‘vecht of vlucht’-prikkel voelt. Door te bewegen, worden chemische stoffen afgevoerd die door de stress zijn opgehoopt. Dit hoeft echt geen halve marathon te zijn, maar 5 minuten wandelen kan al wonderen doen
  • Ademhaling
    Een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling (borstademhaling) kan een gevolg zijn van stress, maar verkeerd ademhalen verergert de stressklachten ook. De zogenoemde buikademhaling is rustig, regelmatig en onbelemmerd. Door deze ademhaling meerdere keren per dag een korte periode toe te passen kun je zelf ontspanningsmomenten inbouwen. Waarom buikademhaling? Dat zie in dit filmpje:


  • Lach
    Humor en vooral ook zelfspot zijn twee hele belangrijke wapens tegen stress. Het relativeert je situatie, waardoor je er met enige afstand naar kan kijken. Bovendien ontspant lachen het lichaam, vermindert het de productie van stresshormonen en versterkt het ons immuunsysteem.
  • Muziek
    Luisteren naar je lievelingsnummer of muziek zorgt nagenoeg bij iedereen voor een lach op zijn gezicht en een moment van ontspanning. Als je up-tempo muziek luistert en erbij danst, ben je in beweging en met je hoofd helemaal ergens anders. Maar zeker ook klassieke muziek heeft een bewezen rustgevende werking. Probeer minstens een nummer lang met dichte ogen te luisteren, je lichaam heeft dan geen tot weinig ruimte voor stress. Wat er precies gebeurt in je brein als je muziek luistert, legt neuroloog Erik Scherder uit in dit filmpje:

  • Offline gaan
    De meeste mensen worden in eerste instantie nerveus als er geen wifi is, of wanneer hun telefoon is bijna leeg. We zijn er allemaal behoorlijk aan gewend geraakt om 24 uur per dag online te zijn. Dat betekent altijd bereikbaar, een informatiestroom die oneindig is en altijd een beeldscherm binnen handbereik. Maar steeds meer ervaren mensen juist ook stress van deze ontwikkeling. Het prikkelt ons brein niet altijd op een juiste manier. We bekijken en lezen het merendeel van de tijd informatie die ons niets brengt, behalve kort vermaak of nutteloze info.
    • Start eens met je telefoon na 21.30 uur ’s avonds op vliegtuigmodus te zetten
    • Zet je wifi in het weekend of op vakantie bewust uit, dit voorkomt een oneindige stroom aan nieuws en berichten waar je op dat moment niet echt wat aan hebt
    • Laat je telefoon op vakantie of in het weekend eens een dagje thuis en dat zal best even wennen zijn zo’n eerste dag, maar daarna ervaar je langzaam aan dat er ook nog heel veel leuks te ervaren is zonder.

Wanneer wordt stress een probleem

Stress hebben hoeft helemaal niet altijd slecht te zijn, maar wanneer wordt het nou wel een probleem? In dit filmpje geeft Jaap Seidell een korte uitleg.

 

Boeken

  • Mindgym, Wouter de Jong
    Dit boek beloofd je meer focus, rust en energie. Met duidelijke info en praktische tips is dit een heel fijn en behulpzaam boek. Een aanrader uit persoonlijke ervaring.
  • Heerlijk relaxed, ontspannen voor beginners, Sarah Brewer
    Met makkelijke en praktische tips kun je met dit boek aan de slag om meer te gaan ontspannen.

App

  • Headspace, mindfulness-app
    Soms is het fijn om een stok achter de deur en duidelijke handvatten te krijgen, via de app headspace kan je op een laagdrempelige manier kennis maken met mindfulness en ontspanning. Headspace vind je in de App Store of in Google Play.
 
 

Laatste nieuws

12-09-2024 - Algemeen - EADV Congress in de RAI in Amsterdam
12-09-2024 - Algemeen - EADV gastlessen Huid in de klas!
12-09-2024 - Algemeen - Hackathon Lekker in je vel
Naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

073 - 22 00 433 
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏