Blog huid en voeding door Susanne Verzuu

voedingsexpertOp weg naar een andere lifestyle

Als voedings- en lifestyle coach begeleid ik mensen naar een gezondere lifestyle. Normaal duurt dat traject een aantal maanden of langer, maar ik geef hier alvast wat tips waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Naast medicatie en begeleiding van een (huid)specialist, kun je namelijk zelf ook echt iets bijdragen door een aantal gezonde gewoontes.

Liever niet (te vaak)

Suikers zoals je vindt in snoep, snacks of fabrieksproducten beïnvloeden de stoffen collageen en elastine, daardoor verliest je huid zijn stevigheid. Af en toe een goed glas wijn kan prima, maar met mate. Alcohol zorgt voor vochtverlies en daardoor zal je huid wat uitdrogen. Dit maakt je huid kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

Voeding

Een gezond voedingspatroon bestaat uit zoveel mogelijk verse en vooral gevarieerde voeding. Onderstaande ingrediënten staan bekend om hun specifieke werking voor een gezonde huid.

  • Vitamine C is een antioxidant en kan de vorming van collageen en bindweefsel stimuleren. Vitamine C vind je o.a. in: kiwi’s, paprika’s, sinaasappels en spruitjes.
  • Door omega-3 vetzuren blijft je huid beter gehydrateerd en is ze minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Omega-3 vetzuren vind je o.a. in: noten, vette vis en plantaardige oliën.
  • Vitamine D zorgt voor een antioxidantwerking, helpt het bij wondgenezing en is ontstekingsremmend. Vitamine D vind je o.a. in: vlees, eieren, boter of zonlicht (ook met zonnebrand op, dus smeer je altijd in met een goede beschermingsfactor).
  • Eiwitten helpen bij wondgenezing en zijn dus extra nodig als je huid moet herstellen van een operatie of verwonding. Eiwitten vind je o.a. in: kip, eieren, peulvruchten en noten.

Niet gezond meer!

Behoorlijk wat groente-, fruit- en kruidensoorten zitten vol histamine. Normaal weet een lichaam daar goed raad mee, maar een deel van de mensen met rosacea (en eczeem) kan er minder goed tegen. Dus die supersmoothie met spinazie, mango en ananas kan er zomaar voor zorgen dat je huidklachten verergeren. Door het bijhouden van een eetdagboekje kom je erachter wat jij beter kan laten staan. En er zijn vaak genoeg alternatieven die je ook de nodige voedingsstoffen leveren.

I like to move it , move it

Door dagelijks minstens 30 minuten te bewegen en een sport te zoeken die je leuk vindt krijgt je huid voldoende doorbloeding. Bewegen is ook stressverlagend.

Schone slaapster

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Ook je huid herstelt tijdens de nacht dus bij slaapgebrek kan je huidconditie flink achteruitgaan.

Relax

Elke dag stelselmatig veel stress ervaren gaat ten koste van een gezonde huid. Zoek een vorm van ontspanning die bij jou past. Een korte wandeling, sporten, een warm bad of een goed boek. Lukt het hiermee onvoldoende, zoek dan professionele hulp bij een coach of psycholoog om je stress de baas te worden.

 

Bovenstaande tips kunnen bijdragen aan een gezonde lifestyle, maar hoef je natuurlijk niet allemaal van de ene op de andere dag toe te passen. Ga eens na op welke punten jij verbetering kan aanbrengen en creëer zo stapsgewijs een gezonde lifestyle die bij jou past.

Succes!

Susanne Verzuu, Voedings- en lifestyle coach

www.Foodfulness.nl

 

tekst : Susanne Verzuu / FOTO: Jelle de Jonge

 
 

Contactgegevens

06 - 40 31 48 02
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏