Terugkijken Insta Live 2024 Dr. Martijn van Doorn

 

Insta Live met Dr. Martijn van Doorn

Op 4 oktober 2024 gingen we live in gesprek met dermatoloog Martijn van Doorn van het Erasmus MC. Op Instagram spraken we een uur lang met hem over de volgende onderwerpen:

Hoofdpunten

  • Nieuwe richtlijn voor urticaria behandeling: Bij de nieuwe richtlijn is de participatie van patiënten cruciaal! Dit helpt om zorg beter te organiseren, verwijzingen te verbeteren en vertragingen bij de huisarts te verkleinen. Samen zorgen we voor betere zorg.
  • Medicatie aanpassen op basis van klachten: Wist je dat medicatie voor urticaria kan worden aangepast op basis van je klachten? Met de Cruse-app kun je klachten eenvoudig doorgeven én foto’s delen met je arts voor een betere behandeling!
  • Stress als trigger bij urticaria: Stress kan een grote invloed hebben op urticaria. Of het nu door werk, school of de aandoening zelf komt, het kan je klachten verergeren. Een holistische aanpak, inclusief psychologische ondersteuning, kan helpen.
  • Zwangerschap en urticaria behandeling: Bezorgd over urticaria tijdens zwangerschap? Omalizumab is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap zonder schadelijke effecten voor het kind. Dit helpt om je klachten onder controle te houden zonder risico.
  • Langdurig gebruik van Omalizumab: Er is geen maximale gebruikstermijn voor Omalizumab. De gemiddelde behandelduur is vijf jaar, maar bij succesvolle behandeling kan worden gekeken naar afbouw. Het doel? Zo min mogelijk medicatie gebruiken!
  • Darmklachten bij urticaria: Wist je dat zwelling in de darm ook bij urticaria kan voorkomen? Soms ligt de oorzaak in de darmen, zoals een infectie of parasiet. Behandeling van de oorzaak kan de urticaria-klachten verlichten.
  • Stress verminderen om urticaria te beheersen: Stress kan de drempel voor urticaria-klachten verlagen. Als stress onder controle komt, kunnen symptomen afnemen. Psychologische ondersteuning kan helpen om je klachten, samen met medicatie, onder controle te krijgen.
  • Heftige reactie op Omalizumab? Soms kan een verergering van klachten optreden na de eerste injectie van Omalizumab. Dit komt zelden voor en vermindert meestal na enkele injecties. Een korte prednisonkuur kan tijdelijk verlichting bieden.
  • Behandeling urticariële vasculitis: Urticariële vasculitis is een vorm van ontsteking in de bloedvaatjes van de huid, vaak in combinatie met urticaria. De behandeling is vrijwel hetzelfde: het onder controle brengen van urticaria-klachten.
  • Wanneer Omalizumab niet werkt: Werkt Omalizumab niet? Dan kan ciclosporine een oplossing zijn voor sommige patiënten met auto-immuun-gerelateerde urticaria. Wel kent het medicijn enkele bijwerkingen, zoals verhoogde bloeddruk of nierproblemen.
  • Een kwart van de mensen krijgt ooit urticaria: Wist je dat één op de vier mensen ooit last krijgt van urticaria? Vooral bij kinderen komt dit vaak voor, meestal door een virusinfectie. Gelukkig verdwijnt acute urticaria vaak vanzelf!
  • Medicatie bijwerkingen en voorkeuren: Antihistaminica van de tweede generatie hebben minder bijwerkingen. Bespreek met je arts de juiste dosering en welke medicatie het beste bij jouw situatie past.

 

Disclaimer

Huid Nederland is een onafhankelijke patiëntenkoepel. Huid Nederland ontvangt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een PGO instellingssubsidie. Tevens zijn wij aangesloten  bij de Patiënten Federatie en Ieder(In).

De content op deze website heeft altijd ten doel om de lezer te informeren en te inspireren. Wij informeren lezers onder andere over behandelmethoden en/of medicijnen, maar Huid Nederland kan nadrukkelijk géén behandelingen of medicijnen voorschrijven. Raadpleeg altijd eerst uw arts alvorens u gebruik maakt van behandelingen, verbandmiddelen en/of medicijnen. De op deze website vermeldde informatie geeft niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur van de Huid Nederland of haar medisch adviseurs weer.

De content op deze website is door Huid Nederland met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch aanvaarden we geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van de inhoud. Huid Nederland is niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/of websites waarnaar wordt verwezen. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de content of delen daarvan, maken inbreuk op intellectuele rechten. Toestemming tot het gebruik van de getoonde content of delen daarvan op publiekelijk toegankelijke plaatsen dient via mail aan ons te worden gevraagd. Voor vragen kun je met ons telefonisch of via mail comtact  opnemen.  Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

 

 

 


 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

Volg Huid Nederland

𝕏