Update Huid in de Klas

Geplaatst op 03-06-2021  -  Categorie: Algemeen

Update: Lespakket Huid in de klas

Vanaf eind 2020 werkt een projectgroep van Huid Nederland aan het lespakket ‘Huid in de klas’. Belangrijkste doel is het vergroten van kennis en bewustwording van leerlingen (8-12 jaar) van de huid en huidaandoeningen. Daarnaast beogen we het sociaal welbevinden van kinderen met een huidaandoening te vergroten.  

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de verschillende elementen van het pakket: lesmodules voor groep 5-6 en groep 7-8, een website en een spel met een digitale component. De lessen duren ongeveer 30-45 minuten en gaan over verschillende onderwerpen (zie tabel). De leerlingen lezen stukjes tekst, maken opdrachten en bekijken korte video’s. Een van de opdrachten is bijvoorbeeld het lezen van een verhaal over Bekende Nederlander Daan Boom over zijn eczeem. Leerlingen krijgen daarna vragen wanneer hij onzeker werd, met welke vooroordelen hij te maken kreeg en waarom het goed was dat hij ging vertellen over zijn eczeem. Daan Boom heeft toestemming gegeven voor het gebruik van de tekst en de opdrachten.

Naast meer kennis en bewustwording over de huid en huidaandoeningen bevat iedere les een opdracht waarbij leerlingen de juistheid van informatie beoordelen. Uit de projectgroep bleek dat kinderen en jongeren via social media soms verkeerde informatie krijgen. Bijvoorbeeld dat je bij acne blarenpleisters op je gezicht kunt plakken.

Het spel met digitale component is nog in ontwikkeling. De projectgroep formuleerde tijdens enkele bijeenkomsten criteria, waarmee de ontwikkelaar aan de slag gaat.

 

Groep 5 en/of 6

Les 1 Jouw huid

Les 2 Zorg voor je huid

Les 3 Iedereen kan het krijgen

Les 4 Bescherm je huid

Les 5 Sommige mensen hebben het

Groep 7 en/of 8

Les 1 De werking van de huid

Les 2 De verzorging van de huid

Les 3 Tijdelijke aandoeningen

Les 4 De bescherming van de huid

Les 5 Blijvende aandoeningen

De projectgroep bestaat uit dermatologen, patiëntvertegenwoordigers, verpleegkundig specialisten, een leerkracht, een schoolleider en een didacticus. Het project is gefinancierd door ZonMw, NVDV en MenzisFonds. Projectleider is dr. Jolien van der Geugten en Karin Veldman is vertegenwoordiger van Huid Nederland. Heb je vragen of wil je het lespakket in jouw klas uitproberen? Neem dan contact op: netguegrednavneiloj.[antispam].@huidnederland.com.


 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland