Geplaatst op 21-03-2025
- Categorie: Algemeen
De lente is officieel begonnen. En we hadden deze week ook een aantal prachtige dagen met zon. Genieten! Of niet? Hoewel de meeste mensen het heerlijk vinden als de zon schijnt, weten we ook dat er mensen zijn die helemaal geen zonlicht kunnen verdragen, of bij wie de zon/warmte hun huidaandoening triggert.
En dan is er nog de nadelige kant van de zon; we moeten onze huid goed beschermen tegen de UV-straling en dat doen we door de huid in te smeren met een zonnebrandcrème of het dragen van beschermende kleding. Nu horen we tegenwoordig in de (social) media ook veel onzin over zonnebrandcrèmes en veilig zonnen.
Dit artikel in Trouw geeft daar een mooi weerwoord op:
Bescherm je tegen de zonnebrandcharlatans
De lente staat voor de deur en het zonnetje breekt steeds vaker door. Dat kan maar één ding betekenen: ’s lands onzinfluencers staan weer in de startblokken om iedereen te overtuigen zich vooral niet in te smeren met zonnebrandcrėme. Bij deze een paar veel voorkomende misvattingen, zodat je jezelf kunt beschermen tegen zowel de zon als tegen onzinverkopende zonnebrandcharlatans.
Lees hier verder. Ook in het journaal was er deze week aandacht voor deze negatieve kracht van de zon.
Elk jaar duizenden mensen met kanker door werk in de zon of met gevaarlijke stoffen
Elk jaar krijgen naar schatting zeker 7000 Nederlanders kanker door het werk dat ze doen.
Uit nieuw onderzoekvan KWF Kankerbestrijding blijkt dat het gaat om mensen die werken met schadelijke stoffen, maar de meeste kankerdiagnoses waren bij mensen die in de zon werken en daar huidkanker aan overhielden.
Zon en vitamine D
Diverse medische richtlijnen wordt gesproken over het gebrek aan vitamine D. Veel mensen in Nederland hebben last van een vitamine D gebrek en daarom wordt aangeraden om elke dag tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags een kwartiertje de zon in te gaan. Er wordt helaas niet overal bij gemeld dat je juist in die uren je huid heel goed moet beschermen tegen de zon. Naar buiten? Ja, maar smeer je wel goed in met een zonnecrème met minimaal factor 30 en UV-A filter.
Goede voorlichting
Gelukkig is er ook veel goede voorlichting te vinden over veilig buiten zijn in de zon. Het
Huidfonds heeft veel goede

informatie op hun website. Op dit moment heeft het Huidfonds ook een voorlichtingscampagne die op tv te zien is en op
deze webpagina vind je veel nuttige informatie.
Ook in de lespakketten van Huid in de Klas geven we aandacht aan goede zonbescherming. Wil jij voor de school van jouw kind ook zo'n pakket aanvragen? Kijk dan
hier voor meer informatie.