1 op de 5 patiënten mijdt zorg door kosten

Geplaatst op 15-08-2023  -  Categorie: Algemeen

1 op de 5 patiënten mijdt zorg door kostenUit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt: 1 op de 5 patiënten mijdt zorg door kosten

9 augustus 2023

Ruim 1 op de 5 mensen uit het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland heeft in 2022 zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland naar de (stapeling van) zorgkosten onder mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat zorgkosten een grote impact hebben op andere financiële keuzes die mensen in hun leven moeten maken en dus naast hun gezondheid ook de kwaliteit van leven beïnvloedt. Aan het onderzoek deden 9.219 mensen mee.
Vooral mondzorg (45%) en fysiotherapie (23%) werden in 2022 vaak gemeden. Voor ruim de helft (57%) van de mensen had het mijden of uitstellen van zorg negatieve gevolgen voor de gezondheid (pijn of klachten), voor 62% zorgde het mijden van zorg voor extra stress of angst.

Uit het rapport van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat ook huidpatiënten deze vragenlijst hebben ingevuld. Dit was ongeveer 9% van het totaal aantal respondenten. Helaas beschikken we niet over een uitsplitsing van de antwoorden waardoor we kunnen zien wat mensen met een (chronische) huidaandoening mogelijk moeten laten om hun zorgkosten te kunnen betalen. Wil jij op deze vraag reageren, zodat wij dat ook nog in kaart kunnen brengen, reageer dan svp op onze berichten op Facebook of Instagram. We nemen jullie reacties graag mee in onze beleidsplannen voor de toekomst.

Het volledige bericht van de Patiëntenfederatie Nederland kun je hier lezen.

Het rapport over dit onderzoek vind je hier.

SBS nieuws maakte een item over dit onderwerp, bekijk de video hier.

 

 


 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏