Haaruitval na baanverlies

Geplaatst op 17-10-2022  -  Categorie: Algemeen

Op mijn spreekuur zie ik een 36-jarige vrouw met haaruitval op het behaarde hoofd. De klachten bestaan sinds 3 maanden, kort nadat ze onverwacht haar baan kwijtraakte en als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen op straat kwam te staan. Elke ochtend vindt ze een grote bos haar op haar kussen. Haar haarinplant is fors dunner geworden, hetgeen haar heel angstig maakt; ‘Ik word toch niet kaal dokter?!’.

Bij lichamelijk onderzoek wordt naast een diffuus dunne haarinplant geen ziekte van de hoofdhuid aangetroffen. Bloedonderzoek met ijzerstatus, vitamine D en schildklierfunctie is niet afwijkend.

De diagnose acuut telogeen effluvium (diffuse haaruitval) als gevolg van ernstige emotionele stress wordt gesteld. Het betreft een onschuldige vorm van haaruitval, waarbij de haren na enkele maanden (soms echter pas na een jaar of langer) spontaan weer terug zullen groeien als de onderliggende oorzaak, in dit geval de hevige stress, is weggenomen. Mijn patiënte is  dan ook erg blij en opgelucht. Een pruik of haarstukje is voorlopig niet aan de orde.

Het is bekend dat naast fysieke stress, zoals een bevalling en of een chirurgische ingreep, ook ernstige psychosociale stress kan leiden tot een huid- en/of haaraandoening. De huid wordt niet voor niets de spiegel van de ziel genoemd.

Hoewel de aandoening, zoals bij onze patiente, in de meeste gevallen onschuldig is, leidt deze vaak tot nog meer stress vanwege angst en onzekerheid omtrent de aandoening (bang om kaal te worden/pruik nodig te hebben). Een goede uitleg en geruststelling is daarom essentieel. Belangrijk is uiteraard dat bij psychosociale stress wordt ingezet op het verminderen danwel wegnemen van de stress door een gebalanceerde levensstijl met voldoende rust en ontspanning. Eventueel kan via de huisarts extra hulpverlening worden ingeschakeld.

Bij veel patienten zal dat er voor zorgen dat ze letterlijk en figuurlijk weer beter in hun vel zullen zitten, gesierd met een fraaie haardos.

Voor meer informatie betreft de diagnose acuut telogeen effluvium klik op onderstaande link: https://nvdv.nl/storage/app/media/Zoek%20een%20huidaandoening/2019%20Telogeen%20haarverlies.pdf  

Marjolein Hiel, Arts-assistent Dermatologie


 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland