Terugroepactie geneesmiddel tegen keratose (Picato)

Geplaatst op 23-01-2020  -  Categorie: Algemeen

 

Het geneesmiddel Picato wordt teruggeroepen bij de patiënt. Er zijn aanwijzingen dat gebruikers een verhoogd risico hebben op huidkanker.

Picato is een geneesmiddel tegen de huidaandoening actinische keratose. Dit zijn ruwe plekken op de huid, veroorzaakt door langdurige blootstelling van de huid aan de zon.
Picato is een gel die patiënten eenmaal per dag gedurende drie dagen op de aangedane huid moeten aanbrengen.
Uit onderzoek blijkt dat bij gebruikers van Picato vaker huidkanker voorkomt. Het is echter nog niet duidelijk of er ook een verband is met het gebruik van Picato.

Het verband tussen het verhoogde risico op huidkanker en het gebruik van Picato wordt momenteel onderzocht.
In afwachting van de resultaten heeft het Europees medicijnagentschap (EMA) de handelsvergunning van Picato geschorst.

Er zijn alternatieven beschikbaar voor Picato, die nu ook al worden gebruikt. Vorig jaar was er reeds een waarschuwing voor gebruikers van Picato die eerder al huidkanker hadden gehad. Die waarschuwing is nu uitgebreid aan alle gebruikers van Picato.

Patiënten met vragen

De betrokken beroepsgroepen en patiëntenverenigingen zijn over de terugroepactie geïnformeerd. Het is goed voor te stellen dat mensen die deze middelen gebruiken vragen hebben. Zij kunnen contact opnemen met hun apotheek of hun behandelend arts. Voor vragen waarmee patiënten niet terecht kunnen bij hun apotheek of behandelend arts, kunnen patiënten contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg.


 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏