Ziek Wit de eerste podcast over vitiligo

Geplaatst op 17-07-2023  -  Categorie: Algemeen
Ons bestuurslid Petra heeft vitiligo, ze maakte hierover een podcast serie. Op 25 juni, tijdens Wereldvitiligodag ging de eerste aflevering in première op Spotify. Dit schreef Petra er zelf over op haar social media:
'Vandaag, 25 juni, is er veel aandacht voor de wit gevlekte huid, want het is Wereld Vitiligo Dag. Tevens de sterfdag van Michael Jackson, de bekendste persoon die wit kleurde. Er is nog veel onduidelijk over vitiligo. Zoals de oorzaken en de psycho-sociale impact van de melkwitte sporen op het lichaam.
???? ???
Daarom maakte ik de podcast ‘Ziek Wit’. Het gaat over een leven met vitiligo: de tegenslagen, teleurstellingen maar ook de overwinningen op de vlekken. In de negen afleveringen laat ik een nieuw licht schijnen op de vlekken die tegenwoordig in de media veel aandacht krijgt.
???????
De eerste aflevering heet ‘Leer er maar mee te leven’.
De tweede aflevering is feitelijker. Het gaat over de huid, ons grootste orgaan en ik onderzoek hoeveel aandoeningen we in Nederland hebben. En in Europa. En welke cijfers hebben we over Vitiligo? Ook onderzoek ik welke verklaringen er zijn voor het ontstaan van de witte vlekken.
In de tweede aflevering zoek ik naar het antwoord op de vraag:
??? ?????????? ?? ?? ???? ???? ????
In de 3e aflevering van de podcast Ziek Wit hoor je dat ik niet meer durfde te zwemmen… niet alleen door schaamte, maar ook door doktersadvies; “vermijd zonlicht”.
Voor mij, als buitenmens, die houdt van de natuur, er op uit wil en wil ontdekken, is dát juist géén optie. Maar het moest. En ik moest ook, omdat het behandelingstraject in het Radboud UMC, bestaande uit UVB lichttherapie, zijn tol eiste. Wat deed dat met de mens achter de patiënt?
?????????? ? ???????? ?? ???? ???????????
Wil je meer? Beluister de nieuwste aflevering via Spotify. Ik zoek antwoord op de vraag; Hoe bekijkt en beoordeelt de samenleving vitiligo? Nog steeds sluiten we mensen buiten die er anders uit zien. Zou dat verklaren waarom mensen met een andere huid zich schamen en het liefst de vlekken bedekken of camoufleren? De trends in de samenleving en bijbehorend gedrag neem ik onder de loep en ik deel de keerzijde van meer openheid over zichtbare ziekten.
Petra werd geinterviewd over de podcast op L1 - luister het gesprek hier terug.
Petra zit sinds 2022 in het bestuur van Huid Nederland. Hier lees je meer over haar inzet voor Huid Nederland en haar achtergrond. 

 

Contactgegevens

073 - 22 00 433
taairaterces.[antispam].@huidnederland.com

KvK: 401 24 506

 
 

Volg Huid Nederland

𝕏